ISLAM/INRIKES. FP-ledaren Jan Björklund vill se hårda straff för dem som stridit för terrororganisationer som Islamiska staten (IS). – Sverige har visat en alldeles för stor flathet, säger han.
Enligt säkerhetspolisen (Säpo) kan uppemot 80 personer ha kommit tillbaka till Sverige efter att ha stridit i Syrien och Irak. Björklund anser att det borde jämställas med terrorbrott att ha stridit för en terroriststämplad organisation. Han vill se straff på mellan fyra år och livstid.
– Det har kommit hem ganska många personer efter att deltagit och ingenting händer från rättsväsendets sida, det är oacceptabelt, säger han.
Björklund hävdar att rättsväsendet i dag inte ens försöker bevisa att brott begåtts när personer stridit för IS. FP-ledaren är upprörd över att ”återvändare” i Örebro kommun har fått hjälp för att få praktikjobb.
Utländska medborgare som har uppehållstillstånd i Sverige bör, enligt Björklund, utvisas om de har stridit för till exempel IS och dömts för det. De bör också få återreseförbud till Sverige.
– De ska inte vara välkomna, säger Björklund.
Regeringen har lovat att tillsätta en utredning om hur man ska kriminalisera deltagande i strider för terrorstämplade organisationer. Enligt Säpo finns det 130 bekräftade fall där svenskar åkt till Syrien och Irak för att strida, men det kan handla om uppemot 300.
-Pettersson undrar vad Björklund svamlar om. Han har haft åtta år på sig att göra något åt problemet. Under tiden har gränserna stått vidöppna och c:a 90 % av dem som kommit har saknat giltiga id-handlingar.
Hur många krigsförbrytare, vanliga brottslingar, latmaskar och lögnare hur du varit med om att släppa in i vårt land Jan Björklund?
Lagar har funnits i många år. Varför har du inte använt dem Jan Björklund? Passa dig så du inte döms för medhjälp. Att släppa in personer vilka man inte vet vilka det är i landet ligger snubblande nära medhjälp till krigsbrott.
Sverige har skrivit under Genèvekonventionerna och Romstadgan, som är grunden för den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Det innebär att Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av krigsbrott kan ställas till ansvar och lagföras. Syftet är att undvika att Sverige blir en fristad för sådana brottslingar.
Med folkrättsbrott eller grovt folkrättsbrott menas ett övergrepp som skett i samband med ett krig eller annan form av väpnad konflikt. Det kan till exempel handla om att man angriper civila personer genom till exempel plundring och att man förstör deras egendom. Offren för folkrättsbrott och grova folkrättsbrott kan vara både enskilda individer och grupper av människor