BROTTSLIGHET. En gång var Sverige en nation men det var länge sedan, frågan är om vi ens kan kallas stat längre eftersom godkända stater ska ha kontroll över sitt territorium och det har inte vi.
Tjänstemän från Kronofogden begärde skydd av polisen när de skulle göra hembesök hos en utpekad extremist som bodde i Gottsunda, Uppsala men fick nej. Anledningen: Mannen bodde i ett ”farligt område”.
Sedan förra året samarbetar bland annat Säpo, Skatteverket och Kronofogden mot extremister som misstänks vara inblandade i terrorfinansiering. Deras ekonomi hårdgranskas och myndigheterna letar efter bland annat svarta pengar. Projektet kallas Snowball.
Skatteverkets utredning visade att mannen hanterat stora summor svarta pengar.
– I det här fallet så bottnar det i att Skatteverket har fattat ett beslut och vi är osäkra på om vi ska få betalt för den skatten, säger Pia Bergman på Skatteverket som leder Snowballprojektet.
– Vi har begärt av Kronofogden att dom ska åka ut och säkra pengarna. Just när det gäller att säkra pengar så är det viktigt att det sker ganska snabbt. Annars kommer de bara försvinna, säger Bergman till SVT:s Uppdrag granskning.
Eftersom mannen, enligt Säpo, har kopplingar till terrorism vände sig Kronofogden till polisen i Uppsala för att få skydd vid hembesöket. De anställda är obeväpnade och det är därför rutin att polisen ska skydda dem vid farliga situationer.
SVT Nyheter har nu tagit del av flera interna mejl från Kronofogden och Skatteverket som avslöjar vad som hände med begäran om polisskydd.
En tjänsteman på Kronofogden skriver: ”Jag begärde biträde via fax till vakthavande befäl. Tror det var 2 dagar innan förrättningen. Hade telefonkontakt ett par ggr med honom (minns ej namnet) då han berättade att de skulle ta upp min begäran på något chefsmöte. Han sa att hans chefer bestämt att de inte skulle biträda oss.”
I ett annat kritiskt mejl skriver en anställd på Skatteverket: ”Polisen i Uppsala har dock lämnat ett negativt svar och sagt att de inte kommer att assistera Kronofogden eftersom adressen X är skriven på är belägen i ett farligt område och att det förekommer stenkastning mot polisen i området. Resultatet blev att Kronofogdens personal fått göra hembesöket själva. De är, till skillnad från polisen i Uppsala, inte så lättskrämda.”
Skatteverkets Pia Bergman är kritisk till polisens hantering av ärendet. – Det här är jätteallvarligt, om vi inte kan lita på varandra. Så kan vi inte ha det och det tror jag också att polisen inser, säger hon.
Andrew Tomkinson vid polisen i Uppsala bekräftar att polisen sa nej till tjänstemännens begäran. Men han håller inte med om att det beror på rädsla. – Vi skickar in våra medarbetare i precis alla situationer och de hanterar det. Nej, man är inte lättskrämd här.
Samtidigt står det i mejlet att Kronofogdens personal har fått göra hembesöket själva. Att ”de är, till skillnad från polisen i Uppsala, inte så lättskrämda.” Vad säger du om det?
– Då kanske han ska åka med något pass med oss, och se att vår personal inte är lättskrämd, säger Andrew Tomkinson.
Samtidigt berättar han att det några dagar innan den planerade betalningssäkringen förekommit stenkastning och bilbränder i Gottsunda. Rädslan för att upploppen skulle blossa upp igen gjorde att polisen inte ville åka dit just då, säger Andrew Tomkinson.
-Pettersson ser att polisen ljuger, vi har skrivit om Eliassons elittrupper bortskrämda med brandbomber och stenar i Uppsala