- Pettersson har gjort en liten rundtur över världens länder och områden för att leta efter den mångkultur som enligt många är så fantastiskt bra…ingenstans, inte i någon enda land eller större område fungerar mångkultur smärtfritt. 32:an Fredrik och de andra i 7-klövern måste vara mer än lovligt dumma om de inte tar till vara på världen erfarenhet och tror att mångkultur ska fungera i Sverige fast de ser tendenserna med konflikter redan.
Antalet länder i världen beror på hur man räknar. Det kan vara 193, 196, 201 eller 324. Någon exakt siffra existerar inte.
FN har idag 193 medlemsländer. Några vill räkna med Taiwan och Vatikanstaten som självständiga stater. Då är siffran 195. Sedan har vi Kosovo som 2008 utropade sig som självständig stat. Kosovo är inte medlem av FN, och har endast erkänts av 108 av FN:s 193 medlemsländer. Sverige har erkänt Kosovo, medan länder som Ryssland och Cypern öppet deklarerat att de inte kommer erkänna Kosovo som en självständig stat. Räknar man Kosovo som ett land är siffran 196.
Palestina har erkänts av över 130 självständiga stater, och Västsahara har erkänts av över 80 stater. Men ingen av dessa två har erkänts av Sverige, och ingen av dem är medlemmar i FN. Räknar man med dessa två är siffran 198 länder.
Sedan finns det en mängd självständiga territorier och områden. De är inga självständiga stater, men många räknar dem ändå som länder. Enligt Internationella olympiska kommittén (IOK) finns det idag 204 länder. Det är så många länder som får vara med och tävla i OS. De anser exempelvis att Puerto Rico, Hongkong och Amerikanska Jungfruöarna är egna länder, medan Kosovo, Grönland och Franska Polynesien inte är det. Samtidigt anser FIFA, det internationella fotbollsförbundet, att det finns 208 länder.
Enligt Guinness rekordbok finns det 201 länder. De anser att Wales, Nordirland och Skottland är egna länder, medan Hong Kong, Martinique och Brittiska Jungfruöarna inte är det.
Ett annat sätt att räkna länder är genom landskoder. Den internationella standarden för landskoder – ISO 3166 – är skapad av ISO (International Organization for Standardization), och underhålls i Sverige av SIS.
Enligt ISO 3166 finns det 249 länder. De räknar exempelvis Antarktis, Grönland och Franska Polynesien som egna länder.
CIA som tillhandahåller The World Factbook räknar både Clipperton och Kosovo som egna länder och anser att det finns 267 länder.
Vad som är ett land är inte helt självklart. Är utbrytarrepubliker som Nordcypern och Somaliland egna länder?
Somaliland (f.d. Brittiska Somaliland) har egen regering, egna pass (som accepteras av Frankrike, Belgien, Kenya, Sydafrika m.fl.) och egen valuta. Men enligt FN är landet en del av Somalia (f.d. Italienska Somaliland), och räknas därför inte som ett eget land.
Hur många länder som finns i världen beror helt enkelt på hur man räknar, och vem man frågar. Det enda som är klart är att det inte finns ett enda land med kulturell och etnisk blandad befolkning som fungerar smärtfritt. Några exempel från A till Ö på länder eller områden nedan.
Afghanistan – Nästan alla afghaner är muslimer och de flesta tillhör islams huvudfåra sunni. Landets historia har präglats av krig och instabilitet. Nästan inga maktskiften har skett helt fredligt. Buddister, hinduer och sikher har förtryckts, mördats och fördrivits.
Bangladesh – blev självständigt 1971 och har – dess haft stora problem med flyktingströmmar, fattigdom, svält, korruption och konflikter mellan muslimer och hinduer.
Centralafrikanska republiken – präglas av politisk turbulens, kupper, fattigdom och ekonomisk vanskötsel. Under senare år har strider och massmord förekommit mellan kristna och muslimer.
Djibouti – blev självständigt 1977. Islam är statsreligion men religionsfrihet ska råda enligt lagen. Inbördeskrig mellan de etniska och muslimska grupperna issa och afar har skördat tusentals liv. Just nu är det relativt lugnt. Partiet RPP, issa och somalisktalande dominerar politiken total.
Egypten – stora motsättningar mellan islamska muslimer mer sekulära muslimer och den kristna ursprungsbefolkningen.
Filippinerna – är ett kristet land men konflikter med muslimska separatister har skördat många liv.
Gaza – Just nu är det krig men under fredliga perioder stänger Hamas konferenser via sociala medier, förtrycker kvinnor, torterar oliktänkande och griper journalister. Det finns föga hopp om fred eller yttrandefrihet och normala mänskliga rättigheterna.
Haiti – världens första fria svarta stat och det är det enda i det landet att glädjas åt.
Irak – räknas som mänsklighetens vagga. I det bördiga Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris växte den första civilisationen fram. Irak härjas av våld och död, konflikter mellan sunni- och shiamuslimska grupper fördrivningen av kristna och förtryck av andra minoriteter.
Jemen – tillhörde under antiken som romarna kallade Arabia felix – ”det lyckliga Arabien”. I Sydarabien blomstrade högtstående kulturer genom handel mellan Indien och medelhavsområdet. Nästan alla invånare är muslimer av olika inriktning. Det förekommer inbördeskrig, religiösa och politiska motsättningar, kidnappningar och terrorism.
Kosovo – konflikter mellan kristna serber och muslimska albaner.
Libanon – ständiga konflikter mellan kristna och muslimer avlöses med perioder av lugn.
Malaysia – relativt välmående land men motsättningar mellan landets tre stora folkgrupper, indier, kineser och muslimska malajer. Politiken särbehandlar muslimer positivt.
Nigeria – är med 160 miljoner invånare Afrikas folkrikaste stat. Osämja mellan det muslimska norra Nigeria och södern där de flesta kristna bor med tusentals dödsoffer. Våldsamma urladdningar är vanliga, ibland med hundratals döda som följd.
Oman – det enda muslimska land som har den konservativa islamsk ibadismen som statsreligion. Sultanen styr med ett folkvalt underhus och ett överhus som han själv tillsatt. Protester slås ned. Omans grundlag garanterar press- och tryckfrihet – men bara så länge statens säkerhet inte utmanas eller människovärdet skadas så journalister utövar självcensur för att inte råka illa ut.
Pakistan – plågas av religiös och politisk extremism, militärstyre, korruption och politisk och religiös extremism. Terrordåden är många, demokratin är bräcklig och fattigdomen djup. Minoriteter och kvinnor förtrycks samtidigt som den muslimska kärnvapenmakten Pakistan ligger i konflikt med det hinduiska Indien.
Qatar – har världen största naturgasfält som beräknas räcka i 300 år. Emiren bestämmer allt även om en viss uppmjukning skett. 9 av 10 medborgare är sunnimuslimer av den konservativa inriktningen wahhabismen, som dock utövas mindre strikt i Qatar än i ursprungslandet Saudiarabien; alkohol finns till exempel att köpa och kvinnor får köra bil. Bara 25 % av invånarna är medborgare, resten gästarbetare som har mycket begränsade rättigheter. Löften om allmänna val har inte infriats.
Ryssland – är till ytan världens största land. Gick från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem under 1990-talet men under senare tid har demokratisering bromsats upp och yttrandefriheten begränsats. Pågående konflikter med Ukraina och flera muslinska delrepubliker. Terrordåd förekommer då och då.
Syrien – var fram till 2011 en relativt stabil diktatur som tillät minoriteter att leva i fred. Sedan den arabiska våren 2011 pågår ett blodigt inbördeskrig mellan olika religiösa muslimska grupper, kristna och andra minoriteter förföljs. Över 200 000 har hittills dött i inbördeskriget.
Turkiet – räknas som en demokrati men islamister styr och det pågår konflikter med den kurdiska minoriteten. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Konstantinopel numera Istanbul var kristet i 1000 år men de kristna är nu nästan försvunna.
USA – älskat och hatat. Världens enda supermakt. Världens invandrarland nummer ett, trots flera hundra års erfarenhet av invandring uppstår etniska konflikter då och då och vita, svarta, latinamerikaner osv. bor fortfarande i olika stadsdelar.
Västsahara – ockuperas av Marocko. Den västsahariska befrielserörelsen Polisario vill ha självständighet men en FN-styrka bevakar vapenvilan. Den folkomröstning om Västsaharas framtid som planerats sedan dess har inte blivit av. Ursprungsbefolkningen har till stora delar fördrivits av araber.
Zimbabwe – har sedan självständigheten förvandlats från ett förhållandevis välmående land med ett produktivt jordbruk och en hel del industri till ett land i spillror på grund av decenniers vanskötsel och förföljelse av vita och politiska motståndare.
Åland – intar en särställning i republiken Finland. Det är ett självstyrande landskap som består av över 6 000 öar, holmar och skär. Nästan alla ålänningar talar svenska och enligt lag ska Åland bevaras svenskspråkigt. Endast engelska är obligatoriskt främmande språk i de åländska skolorna, medan finska och andra språk kan väljas frivilligt. Ålands självstyre är omfattande och utlänningar får inte köpa mark.
Östtimor – politiken präglas av motsättningar mellan företrädare för olika partier och grupperingar. Inbördeskrig och politiskt förtryck har numer ersatts av relativt lugn.