En studie av Guadelupe Francia, Pedagogiska institutionen, Stockholms universitet från 1998.
Sammanfattning: De islamiska skolorna är ett nytt fenomen i det svenska samhället. De tycks ställa på sin spets de motsättningar som finns mellan likvärdighet och valfrihet i omstruktureringsprocessen av den svenska skolan.
Den redovisade studien visar på värdekonflikter mellan de islamiska skolorna, Skolverket, kommunerna och de nationella kursplanerna. Konflikten uppstår mellan skolornas uppgift att befrämja det islamiska kulturarvet och samtidigt integrera eleverna i det svenska samhället. Konflikten leder till problem mellan önskan att följa de islamiska reglerna och kravet att följa de svenska nationella kursplanerna. Skolverkets godkännande av skolorna trots kommunernas motstånd visar tecken på en konflikt mellan valfrihets och likvärdighetssträvan mellan och inom olika skolmyndigheter. Denna konflikt kan vara ett tecken på att skolmyndigheterna var positiva till valfriheten i allmänhet men blev helt överraskade av dess effekter i fråga om de islamiska skolorna.
Islam är en kultur och ett livsmönster som gör det omöjligt att skilja mellan religion, samhällsstruktur, politik och juridik. Trots skillnader mellan olika islamiska inriktningar kan man tala om en
islamisk identitet som grundas på tron:
- Allah är den ende guden
- Muhammed är Guds utvalda profet
- Gud vägleder människor genom Koranen som är den heliga skriften
- Hadith, profeten Muhammeds bok, anger olika livsregler för den rättrogne
Enligt Brattlund och Samuelsson (1991) kan det finnas en värdekonflikt för den rättrogne muslimen när Koranens lagar inte överensstämmer med den svenska lagen. Den svenska lagen är skapad av människor i motsats till Koranen som anses vara en lagbok »skriven» av Gud.
Läs hela studien här Om Islam