ISLAM. ”Ramadan är över oss. Ja, du läste rätt. Ramadan är över oss alla”. Så inleder Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg en debattartikel i tidningen BT.
Støjberg slår fast tre saker:
- Danmark har religionsfrihet
- Religion är en privat sak
- För det tredje är Ramadanmånaden över oss. Ja, du läser rätt: Ramadan är över oss. Trots att den bara utövas av muslimer så har ramadan en inverkan på resten av samhället.
Ramadan är ett av de fem grundläggande kraven i islam, och det inkluderar att alla muslimer som inte utsätter sig för hälsorisk ska fasta. Det betyder bland annat att sjuka, svaga och gravida är inte behöver fasta. Däremot, om du uppfyller kraven i islam och därmed fastar enligt islam, betyder det att du idag inte kan äta eller dricka åtminstone vid den tiden i dag, 21 maj 2018. 02.54 till kl. 21,29. Med andra ord ska du inte äta eller dricka på mer än 18 timmar. Jag anser därför att du som muslim i ett modernt samhälle som det dansken bör överväga vilka konsekvenser det har för samhället när du väljer att behålla Ramadan.
-Pettersson håller helt med Støjberg, ett 1400 år gammalt religiöst krav går inte att förena med ett modernt samhälle. Yrkesarbetande som undviker mat och dryck kan dessutom innebära en säkerhetsfara, säger Støjberg.
”Det kan i praktiken vara farligt för oss alla, om busschauffören varken äter eller dricker på en hel dag”, skriver hon i debattartikeln. Ministern uppmanar därför muslimer i Danmark att semester under ramadan så de inte påverkar resten av samhället.