INRIKES. När Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien slöt tusentals personer upp till stöd för henne genom att ikläda sig hennes signaturplagg – knytblusen. Däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Men att en kulturminister tar tydlig ställning får nu hård kritik av ledamoten Kristina Lugn, som ser utspelet som djupt olämpligt.
Många såg en politisk orättvisa i att skandalen kring den så kallade Kulturprofilen slutade med att två kvinnor fick lämna Akademien – och manade till feministisk kamp.
Bland dessa fanns flera ministrar, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) – ”En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag. Vi går tillsammans”, skrev Bah Kuhnke på Instagram dagen efter avhoppet, iklädd just knytblus.
Kulturministern får hård kritik av akademiledamoten Kristina Lugn för sitt ställningstagande:
”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna på SVT.
Kristina Lugn har även skickat ett mejl till regeringskansliet där hon ifrågasätter Bah Kuhnkes ställningstagande för Danius. Hon har dock inte fått något svar, enligt henne själv. ”Hur blev det möjligt att en minister tar initiativet till den s k knytblusprotesten, uppenbarligen utan att ha tagit reda på vad som hänt?”, skriver Lugn bland annat i mejlet.
-Pettersson säger att kulturminister Bah Kuhnke inte är ensam bland ministrarna att ta ställning, även andra visade dåligt omdöme.
Nåväl, det är många som tar ställning för konstiga saker. Minnss ni ”damerna” som tog ställning FÖR kvinnors och flickors rättighet att bära hijab?
Däremot har jag inte sett dessa och andra ”feminister” demonstrera för kvinnor och flickors rättigheter att slippa hijab, har ni?
Polisen i Irans huvudstad Teheran har gripit många kvinnor för att ha visat sig offentligt utan slöja, rapporterar flera medier. Att täcka huvudet är obligatoriskt i den religiösa diktaturen sedan den islamiska revolutionen 1979.
De senaste dagarna har protesterna mot slöjtvånget intensifierats. Den iranske chefsåklagaren Mohammad Jafar Montazeri tonar ner saken och kallar den ”barnslig”, men de senaste gripandena vittnar om frågans sprängkraft.
Bilderna nedan från Iran innan den islamska revolutionen, en bild är från den svenska regerings kamp för kvinnornas rättigheter i Iran förra året. Titta på bilderna och fundera på om muslimska kvinnor bär hucklen frivilligt…