av Judith Bergman • 30 oktober, 2016
- Det är djupt bekymrande att domstolen redan innan rättegången ens inletts så uppenbarligen komprometterar sin egen opartiskhet och objektivitet. Underkastar sig andra europeiska domstolar också så snällt till jihadistvärderingar som inskränktar på yttrandefriheten och ”obekväma” politiska åsikter?
- Om du är politiker och bekymrad över ditt lands framtida välfärd bör du kunna diskutera dagens relevanta problem, inklusive problem med invandrare och andra folkgrupper.
- Paragraf 10 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna slår fast att: ”Alla har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt bör innefatta friheten att ha åsikter och att tillhandahålla och vidarebefordra information och idéer utan ingripande från offentliga myndigheter och utan gränser…”
- I sin rättspraxis har domstolen angett att paragraf 10 ”skyddar inte bara den information och de idéer som anses som oförargliga utan också de som anses stötande, chockerande eller störande; sådana är kraven för den pluralism, tolerans och vidsynthet utan vilken det demokratiska samhället inte existerar. Åsikter som uttrycks på ett starkt eller överdrivet språk skyddas också”.
- Wilders manade inte till våld eller åtal (eller förnedring), och inte heller äventyrade han landets eller allmänhetens säkerhet.
- Uppenbarligen är rättvisan i Nederländerna inte längre blind och domstolarna är inte längre oberoende och opartiska statliga institutioner.
En domstol i Haag beslutade den 14 oktober att åtalet för hatpropaganda mot holländska politikern Geert Wilders, för uttalanden han anfört i mars 2014 vid en politisk demonstration, är tillåtet att prövas enligt lagen. Därmed fick Wilders avslag på sin begäran att avfärda åtalet som icke prövbart på grund av att dessa sakfrågor är politiska och på grund av att rättegången de facto skulle innebära en politisk process. Rättegången mot Wilders kommer att inledas på måndagen den 31 oktober.
Under en kampanj i Haag i mars 2014 hävdade Wilders att det fanns ett behov för ett lägre antal marockaner i Nederländerna. Vid ett valmöte i Haag frågade han de närvarande en rad frågor, en utav vilka var ”vill ni ha fler eller färre marockaner?”. Efter att publiken svarade ”färre” sade Wilders ”vi kommer att ordna det”.