INVANDRARVÅLD. Hovrätten dömer en 29-årig man från Syrien till åtta års fängelse för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel. Mannen, som hade permanent uppehållstillstånd i Sverige, ska även utvisas på livstid.
Brottet inträffade i Syrien sommaren 2012. En då oidentifierad man bands vid en stol och misshandlades så svårt att svenska åklagare senare valde att beskriva misshandeln som tortyrliknande. Några minuter av misshandeln filmades och lades upp på Facebook. Filmen gjorde att en av de misstänkta gärningsmännen, 29-åringen, kunde identifieras.
I maj dömde tingsrätten honom för synnerligen grov misshandel, men friade honom på punkten om folkrättbrott.
-Pettersson tycker att det är bra att det permanenta uppehållstillståndet dras in, det straffet används alldeles för sällan och borde vara regel i stället för undantag.
TIDIGARE 2015-02-27. Krigsförbrytare går fria
I går dömdes en 28-årig syrier till fem års fängelse för folkrättsbrott, men nu slår åklagare larm. Krigsförbrytare kan gå fria i Sverige eftersom det saknas polisresurser att utreda de misstänkta brotten.
Syriern, Muhannad Droubi, sökte asyl i Sverige 2013, ock kallas i många PK-media, bland annat Expressen och DN för Stockholmare.
På Internationella åklagarkammaren arbetar sex åklagare särskilt med att utreda misstänkta krigsbrott. De jobbar tillsammans med åtta specialpoliser som sköter utredningsarbetet. Enligt chefsåklagare Tora Holst som utreder krigsbrott är antalet polisutredare för litet:
– Sex åklagare är tillräckligt, däremot räcker de inte med åtta polisutredare, det är alldeles för lite, säger chefsåklagare Tora Holst.
Enligt Tora Holst hinner man just nu med att jobba med två till tre utredningar samtidigt, med den nuvarande utredningspersonalen.
– Vi skulle kunna, om vi hade fler polisutredare, utreda betydligt fler, för det ligger utredningar bland annat rörande misstänkta krigsbrott i Syrien, säger Tora Holst.
Och nu börjar anmälningar och utredningar om misstänkta krigsbrott samlas på hög, för närvarande är det ett trettiotal utredningar som ligger vilande eftersom det saknas polisresurser.
– Det är väldigt frustrerande, den äldsta utredningen är från 2010 och det är ett ärende som vi skulle kunna ta itu med direkt om vi hade resurser. Det finns material ute på nätet, det finns personer som vi kan höra, vi har misstänkta personer inom landet, säger chefsåklagare Tora Holst.
Och Tora Holst menar att det är oerhört viktigt att brotten utreds: – Jag har aldrig under min åklagartid sett såna brott överhuvudtaget. Det handlar om folkmord, det handlar om fasansfulla saker som vi i Sverige är ganska omedvetna om.
-Pettersson antar att det är medvetet från regeringen. Sverige ska vara en humanistisk stormakt och fortsätta tillåta att 90 % av de asylsökande saknar giltiga id-handlingar, även krigsförbrytare ska vara trygga i Sverige…
Spännande sa Fredrik, berikande sa Mona, beställt sa 87:an…