SKATTER. Våra politiker är specialister på skatter och nya skatter, ofta är de tillfälliga när de införs men de blir kvar. I Sverige infördes 1960 en allmän varuskatt (oms) på 4,2 procent då bedyrade politikerna (S) att den var tillfällig och skulle tas bort så fort statsfinanserna tillät det. Nu heter den mervärdesomsättningsskatt (moms) och ligger på de flesta varor på 25 procent med det finns andra skattesatser på momsen. Om den fortfarande kan räknas som tillfällig vet jag inte men jag har inte hört något beslut om att göra den permanent.
Vi hoppar löneskatter och arbetsgivaravgifter, som också är en löneskatt men S tyckte det var bättre med detta namn för att inte reta upp löntagarna, denna gång men i runda slängar rör det sig om 40-50 procent av lönekostnaden tillsammans.
Vi har massor med andra skatter att betala, bland annat begravningsavgift som man inte kommer undan även om man går ur kyrkan. Den varierar beroende på vilken församling du bor i men är i genomsnitt 0,22 % på lönen.
Andra skatter kallas Punktskatter. De flesta punktskatter, har införts av olika skäl för att styra konsumtionen dit samhället vill. Som alkohol och tobaksskatterna för folkhälsan och energiskatterna för miljön. Skatterna har dock blivit så höga så de är av stor betydelse för de totala skatteintäkterna.
Alkoholskatt, Avfallsskatt, Bekämpningsmedel, Energi, koldioxid och svavelskatter, Gödselmedel, Lotteriskatt, Naturgrus, Reklamskatt, Skatt på vinstsparande, Spelskatt, Särskild premieskatt för grupplivförsäkring, Tobaksskatt, Trafikförsäkringspremie och säkert några jag glömt. Dessutom finns det skatteliknande avgifter på el, förpackningar m.m.
Fasighetsskatt (avgift) känner villaägarna till men det betalas även skatt av hyresgäster, exempelvis är skatten på en hyreslägenhet ofta 1 200 kr om året. Det betalas även skatt på obebyggda tomter 0,4 – 1 % av taxeringsvärdet.
En annan mycket stor skatt är Mervärdeskatt (moms) den varierar mellan 25, 12 och 6 % av försäljningspriset utan skatt. Moms betalas även på skatter. Smart uppfinning, skatt på skatten!!!!
Jag ska ta ett exempel på en flaska sprit. Det är extremt och det värsta jag hittat men drivmedel och el är också exempel på där produkterna är billiga och skatten hög. Dessutom är det förpackningsskatt på spritflaskan men det orkade jag inte räkna med.
Alkoholskatten är inte och leka med. Tänk på det när ni sitter och njuter av en iskall gin & tonic en varm sommardag. På en flaska 40 % Star Dry Gin som kostar 198:- på bolaget betalar du 140,40 i alkoholskatt. Det är svinaktigt mycket det men inte allt du betalar även moms med 39,60. Det vill säga brännvinet för 198 kronor kostar endast 18 kronor resten är skatt.
Dessutom är momsen fantastisk, den betalar du alltså även på skatten ─ skatt på skatten ─ vilken fantastisk uppfinningen.
Sprit 18 kronor, det är jättebilligt + alkoholskatt 140,40 + moms 39,60 = 198 kronor. Det gör 91 % är skatt, vilken underbar marknad för smugglare och andra brottslingar.
Nåväl, nu anledningen för detta inlägg som dessutom är ett tips till vår finansminister Magdalena Andersson.
Inför Halal-skatt på halal-produkter, så får muslimerna, tills de lämnat landet eller eller några få av dem assimilerat sig, betala för sina egna galenskaper.
De får helt enkelt betala för de extra kostnader det muslimska terrorhotet innebär, de får betala bidragen till de muslimska församlingarna, friskolorna, skadestånden och allt annat elände islam ställer till med.
Det är inte mer än rätt och riktigt, den som dricker sprit får betala för alkoholens skadeverkningar, den som vill ha naturgrus på gårdsplanen får betala för att återställa grustagen, ja ni fattar…
Storleken på halalskatten borde vara minst som alkoholskatten och givetvis ska det vara moms på halalskatten.