ISLAM. Flera svenska kvinnor med barn som själva rest till Syrien har kontaktat svenska myndigheter i försök att få hjälp att lämna landet. Enligt UD:s konsulära enhet har man haft ett antal sådana fall det senaste året.
– Det nya som jag upplevt är att det är barnfamiljer som hör av sig, säger kansliråd Helena Wahlström på Utrikesdepartementet.
– Det kan vara en familj med små barn som befinner sig i gränsområdena i Syrien och att man vill korsa gränsen och då kan det många gånger vara anhöriga i Sverige som undrar vad kan svenska myndigheter hjälpa till med, vad kan vi göra där.
Enligt säkerhetspolisen har runt 40 svenska kvinnor de senaste åren rest till IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak.
Enligt Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos nationella samordnaren mot extremism är det många av dem som vill lämna Syrien på grund av att terrorgruppen IS pressas allt hårdare.
– I och med att kriget har vänt och är i en ny fas är det inte konstigt att framför allt kvinnor och unga mammor försöker ta sig ut, och det är därför vi ser den här ökningen av unga mammor framför allt och deras barn, så det har koppling till hur kriget varit den senaste månaden.
Enligt UD:s konsulära enhet handlar samtalen oftast om att familjerna är i gränsområdet och vill ha hjälp med id-handlingar, men i de här fallen finns inte mycket som svenska myndigheter kan göra enligt kansliråd Helena Wahlström.
– Vi finns ju inte i Syrien sen lång tid på grund av krigssituationen och vi finns inte i gränsområdena naturligtvis, så att det är viktigt att vi informerar de som kontaktar oss att reser man till Syrien då gör man det och måste klara sig själv, och det är vi också väldigt tydliga med i den avrådan som finns sedan lång tid tillbaka när det gäller Syrien.
Samtidigt kan man tänka att barn inte ska behöva drabbas av beslut som deras föräldrar fattat, finns det något sätt att runda det här när det gäller till exempel utfärdandet av id-handlingar?
– Vi finns ju inte i gränsområdena, så vi kan inte hjälpa till med det där på plats, det kan vi inte göra, säger Helena Wahlström.
Enligt Yassin Ekdal, kommittésekreterare hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism finns inte mycket information om vad som händer med de kvinnor och barn som inte kan lämna Syrien.
– Oftast är de fast vid gränsen, och en del hamnar väl i flyktingläger eller andra försöker väl via smugglare, men det gäller att ha pengar och resurser och det är inte alla som har det, säger Yassin Ekdal.
-Pettersson tycker sista raden är intressant ”det gäller att ha pengar och resurser och det är inte alla som har det” det gäller alla som lyckats ta sig till Sverige. Vi hjälper alltså relativt välbeställda människor i Sverige och inte dem som har det svårast, och när det gäller de ”svenskar” som rest till Syrien gör UD helt rätt, de kan stanna och be Allah om hjälp, det är visserligen synd om barnen men barn är normalt föräldrarnas ansvar…