TURKIET har långt kvar till en acceptabel religionsfrihet, och icke-muslimska medborgare och deras samfund fortsätter att diskrimineras i relation till landets sunnimuslimska majoritet. Det skriver organisationen Forum 18 i en rapport om religionsfriheten i Turkiet 2013.
Bland de främsta invändningarna mot Turkiet är att religiös identitet fortfarande anges på identitetshandlingar.
”För att slippa diskriminering hemlighåller många människor sin religiösa tillhörighet och avstår från att ändra beteckningen ”islam” på sina id-kort”, skriver Forum 18.
”Personer med icke-turkisk etnisk bakgrund använder etniska turkiska namn, och många väljer anställning eller sociala relationer där deras icke-sunnitiska bakgrund inte ställer till problem”.
Organisationen noterar vidare att religiösa grupper inte kan registrera sig som samfund, och på grund av detta bland annat inte kan äga gudstjänstlokaler. En del protestantiska grupper, liksom Jehovas vittnen, kringgår dessa hinder genom att bilda föreningar.
Ett annat hinder för religionsfriheten är svårigheterna för icke-muslimer att undantas från den obligatoriska religionsundervisningen i skolan, vilken fokuserar på sunnitisk islam.
Även fysiska trakasserier förekommer. Föreningen för protestantiska kyrkor i Turkiet skriver i en egen rapport om en ung man som den 29 december förra året kidnappades och hotades till livet av sina släktingar för att han konverterat till kristendomen.
”Han misshandlades, fick en kniv stucken under hakan och hotades med döden om han inte återvände till islam genom att uttala den islamiska trosbekännelsen”, skriver föreningen.
När mannen, efter att ha gjort som han blev tillsagd, återvänt hem, bad han att bli hämtad av sin kristna församlingsledare. De stoppades på vägen, och församlingsledaren misshandlades innan polisen kom.
Både de protestantiska kyrkorna och Forum 18 beklagar att man heller inte satt punkt i den sex år långa rättsprocessen efter mordet på tre kristna i Malatya 2007.
”Den mångåriga processen i detta fall, liksom när det gäller rättegången mot dem som anklagats för att ha mördat den armeniske journalisten Hrant Dink i januari 2007, kastar tvivel över hur pass rättvisa de är, och över statens vilja att se rättvisa skipas”, skriver Forum 18.
Turkiet är officiellt en sekulär stat men inga andra religiösa samfund än sunnitisk islam av hanafiskolan får något statligt stöd. Turkiet är med i Nato och har den näst största krigsmakten i organisationen. Bara USAs är större. Konstantinopel, nuvarande Istanbul var kristet i över 1000 år, ända till 1453 då staden erövrades av muslimerna. Även hela Nordafrika, inkl. Egypten, Levanten med nuvarande Syrien, Libanon, Israel, och hela Turkiet liksom många andra områden i Mellanöstern har också varit kristna – muslimerna är världens värsta imperialister och de har inte slutat…