En månads islam och mångkultur i Sverige: Mars 2016
av Ingrid Carlqvist • 22 april, 2016
- Enligt gällande bestämmelser kan regeringen bara fatta beslut om gränskontroller för sex månader i taget, och det krävs en karenstid på två veckor innan kontrollerna kan förlängas. Glappet infaller 4-17 juli och många fruktar nu att tiotusentals migranter kommer att passa på att ta sig in i Sverige då.
- En ny rapport om det företrädesvis islamrelaterade hedersförtrycket där 1 100 ungdomar på skolor i Stockholms förorter intervjuades, bekräftade än en gång att ungdomar med invandrarbakgrund lever i en helt annan värld än jämnåriga svenskar. 83 procent av flickorna får inte ha killkompisar, 62 procent av pojkarna får inte ha tjejkompisar.
- Efter ett stort antal sexuella överfall mot kvinnor i Östersund gick stadens polis ut och varnade kvinnor för att vara ute ensamma under kvällar och nätter. Sedan 20 februari har åtta kvinnor blivit ofredade eller våldtagna i staden.
- En busschaufför stängdes av från sitt arbete för att han hade delat invandringskritiska inlägg på Facebook. Kritiken mot bussbolaget blev massiv och redan dagen därpå fick chauffören börja arbeta igen. Arbetsgivaren erkände att chauffören aldrig hade behandlat någon illa.
- Säkerhetspolisen har identifierat ett sextiotal asylsökare som terrorister som utgör en fara för landet. Men Migrationsverket vägrar utvisa dem.
I början av mars meddelade regeringen att Sveriges skärpta gränskontroller vid Öresundsbron blir kvar under överskådlig tid – de kan till och med bli permanenta. Problemet är dock att det i sommar uppstår ett glapp på två veckor i kontrollerna. Enligt gällande bestämmelser kan regeringen bara fatta beslut om gränskontroller för sex månader i taget, och det krävs en karenstid på två veckor innan kontrollerna kan förlängas. Glappet infaller 4-17 juli, mitt i semesterperioden, och många fruktar nu att tiotusentals migranter kommer att passa på att ta sig in i Sverige då. Som mest, under hösten 2015, kom 9 000 migranter i veckan – hittills i år har det legat på 600-700 i veckan.
Statsminister Stefan Löfven sa nyligen vid ett möte i EU-nämnden: ”Antalet människor som kommer till Sverige har sjunkit dramatiskt. Fler söker asyl i EU. Det var hela poängen.”