Allt fler länder töms på kristna. Förföljda troendes exodus har nu antagit sådana proportioner att risken för att kristendomen inte ska överleva i vissa delar av världen är stor, enligt en färsk rapport.
Bara på de senaste 2,5 åren har situationen för kristna dramatiskt försämrats i en rad länder. Detta framgår av rapporten Persecuted and Forgotten? – Förföljda och glömda? – som nyligen presenterades i det brittiska parlamentet. Rapporten, som är framtagen av den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need, ACN, redogör för tillståndet i 30 olika länder, däribland Afghanistan, Kina, Laos, Pakistan, Vietnam och Zimbabwe. Och det är en skrämmande bild som målas upp.
Enligt John Pontifex, en av rapportens författare, är den viktigaste slutsatsen att trycket på de kristna har ökat i två tredjedelar av de länder där förföljelsen redan tidigare har varit hårdast. Mest utsatta är kristna i diktaturer som Nordkorea och i ett flertal muslimska länder och John Pontifex ser mycket svart på framtiden:
– Faktum är att kyrkans överlevnad nu står på spel, i synnerhet i Mellanöstern, säger han till ACN på nätet.
I många fall har den så kallade arabiska våren lett till vad rapporten beskriver som ”kristen vinter”, och även om de politiska omvälvningarna har inneburit lidande för alla religiösa grupper, så är det de kristna som har fått utstå mest våld och fientlighet. De har blivit offer för alla slags konflikter; politiska, ekonomiska, sociala och religiösa, och även strider mellan sunnimuslimer och shiiter. Som en följd av detta har kristna tvingats på flykten i ett omfång av vad rapporten beskriver som ”nästan bibliska proportioner” och som nu hotar kristendomens status som en världsvid religion.
Som exempel på en uppenbart mer skoningslös och förvärrad förföljelse, nämner John Pontifex kyrkbränningar, kristna som pressas att konvertera, mobbar som attackerar kristna hem, kristna flickor som kidnappas och våldtas, anti-kristen propaganda från regeringar och i media, diskriminering i skolor och på arbetsplatser.
– Och listan kan göras längre, säger han.
Förföljda och glömda? tvingar fram frågan om det internationella samfundets åtaganden att stå upp för religionsfriheten. Enligt rapporten har de islamistiska gruppernas inflytande ökat så påfallande de senaste åren att det utgör det troligen största hotet mot religionsfriheten i dag. I rapporten hävdas att flera militanta islamistgrupper har som mål att underkuva eller helt rensa ut kristna.
Även i kommunistländer märks en ökad kontroll av den kristna befolkningen, men rapporten påpekar att förföljelsen i dessa länder inte bara beror på den kristna tron, utan kanske i ännu högre grad på de troendes kontakter med dissidenter och Västvärlden.
Mötet i parlamentet leddes av lord Rowan Williams, förre ärkebiskopen av Canterbury. Den melkitiske patriarken, Gregorius III, Katolska kyrkans högste ledare i Syrien, rapporterade om den kris som kristna och andra minoriteter i landet nu står inför.