TYSKLAND. En undersökning som gjorts vid det tyska forskningsinstitutet Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung visar att muslimsk fundamentalism är utbredd i Europa, och att religiös fundamentalism är betydligt mera utbredd bland muslimer än bland kristna.
Sociologen Ruud Koopmans ,som står bakom undersökningen, varnar för en stark tendens mot ökande religiös fundamentalism och säger: - Fundamentalism är inte en oskyldig form av strikt religiositet. Det finns en stark korrelation mellan religiös fundamentalism – faktiskt både bland muslimer och kristna – och fientlighet gentemot till exempel judar och homosexuella.
Den aktuella undersökningen bygger på över 9000 telefonintervjuer i sex europeiska länder; Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Belgien och Sverige. De personer som intervjuats är invandrare med turkiskt och marockanskt ursprung, samt kontrollgrupper bestående av infödda personer i de olika länderna. Intervjusvaren visar genomgående att fundamentalistiska värderingar är betydligt starkare och mera utbredda bland de muslimska intervjupersonerna än bland de kristna.
Undersökningen visar bland annat följande: Nästan 60 % av muslimerna anser att de inte kan ha homosexuella vänner, medan motsvarande siffra bland kristna är c:a 11%. 45 % av muslimerna instämmer i påståendet ”man kan inte lita på judar”, motsvarande siffra bland kristna är c:a 9 %. C:a 75 % av muslimerna anser att det bara finns en möjlig tolkning av Koranen, medan antalet kristna som har motsvarande inställning till Bibeln är c:a 18 %. C:a 65 % av muslimerna har uppfattningen att religiösa regler väger tyngre än sekulär lagstiftning, medan bara c:a 11 % av de kristna delar denna uppfattning.
Undersökningen visar också att det finns signifikanta attitydskillnader mellan olika grupper av muslimer, beroende på både nationalitet/etnicitet och vilken inriktning inom islam man bekänner sig till. Till exempel tyder undersökningsresultaten på att muslimer med turkiskt ursprung tenderar att ha fundamentalistiska attityder i högre grad än muslimer med marockanskt ursprung.