ISLAM. Jag är en kvinna med ett ursprung från Somalia. Jag är född inom en muslimsk familj och uppväxt i ett sekulärt Somalia under den socialistiska diktatorn Siyad Barres regim. Jag flydde till Sverige 1994 då inbördeskriget i Somalia utbröt. I Sverige kom jag som muslim i kontakt med en Islam som jag tidigare inte mött i Somalia.
Mitt liv som muslim förändrades totalt. Från att själv kunna bestämma hur jag vill leva och praktisera min tro ställdes det nu krav på ur jag skulle klä mig, bete mig och praktisera min tro. Alla dessa krav, förbud och regler fick mig att börja undersöka min tro. Ju mer jag blev insatt i de Islamska skrifterna och dess historia gjorde att jag blev mer kritisk och ifrågasättande.
Speciellt kvinnans underordnade roll inom Islam var något som fick mig att ifrågasätta Allahs ord, profeten Muhammed gärningar och hela Islam. Det gick så långt att jag avsade mig min Islamska tro och levde som ateist under ett antal år innan jag upptäckte Jesus och kristendomen. Under många år har jag varit ute och diskuterat samt upplyst muslimer om Islam på gatorna i Göteborg. 2014 fick media upp ögonen för mig och jag har sedan dess varit en ex-muslim som offentlig kritiserar Islam.
Mina kritiker hävdar ofta att jag är en Islamofob, rasist och att jag vill smutskasta muslimer när jag kritiserar Islam. Min ståndpunkt är att Islam inte har någon etnicitet. Vem som helst kan välja att bekänna sig till Islam. Muslimer är inte heller en homogen grupp av människor. Det enda dom har gemensamt är att de bekänner sig till Islam och hur de väljer att praktisera sin tro skiftar lika mycket som färgen på trädens löv. Anledningen till att jag kritiserar Islam är att den hotar vår demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet och alla människors lika värde. Islam utesluter alla människor som inte bekänner sig till Islam.
Ingen av världens drygt 50 islamska stater är demokratiska. Ingen religionsfrihet, yttrandefrihet och jämlikhet är tillåtet. Varför skulle Islam i Sverige vara annorlunda?
Mona Walter
.Pettersson vill till Monas rader om att inget islamsk land är demokratisk tillägga att inget av de islamska länderna har undertecknat FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
De har i stället valt, Kairodeklarationen, om de mänskliga rättigheterna i islam som är en deklaration som medlemsstaterna i Islamiska konferensorganisationen antog i Kairo 1990 och som förmedlar en muslimsk syn på mänskliga rättigheter och slår fast sharia som deras enda grund. Flera muslimska länder ansåg att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inte tog hänsyn till kulturella och religiösa förhållanden.
Konflikter mellan islam och de mänskliga rättigheterna finns när det gäller kvinnans ställning, religionsfriheten och yttrandefrihet, områden där Kairodeklarationen skiljer sig från den av FN antagna motsvarigheten.