Fler än 100 000 personer har redan blivit offer för den syriska konflikten. En miljon människor har lämnat landet, miljontals migrerar inom Syriens gränser och tusentals korsar landets gräns varje dag. Syrien är på väg mot en omfattande katastrof, tycker FN:s högkommissarie för flyktingar Antonio Gutteres.
Under de senaste månaderna håller den syriska armén på att besegra oppositionen. Och det är logiskt militärt sett.
När oppositionen inledde en väpnad kampanj mot regimstyrkorna var dess mål inte att segra i kriget, utan få president Bashar al-Assad att avgå. Vanliga rebellsoldater tror fortfarande att man kan segra enbart med entusiasm och automatgevär, men professionella militärer vet att det inte är sant.
Officerare som hoppat av till rebellerna förstod mycket väl när de tog till vapen mot regimen att oppositionsledarnas påstående att regimen kan störtas med våld är en politisk deklaration. Rebellstyrkorna har aldrig haft en chans att bli en kraft som kan besegra armén, trots att de förenar ansträngningar och får hjälp utomlands.
Förutom hundratals stridsflygplan och helikoptrar måste rebellerna strida mot 150 000 soldater och 100 000 volontärer i kriget. Dessutom har regimarmén cirka 5 000 stridsvagnar, 2 500 stridsfordon, 500 pansarskyttefordon samt ett gemensamt befäl och ett gemensamt kommunikations- och logistiksystem. Ett system för militärutbildning fungerar effektivt och kompenserar soldatförluster.
Enligt olika bedömningar består rebellstyrkorna av från 30 000 (med amerikanska och franska spanare) till 100 000 soldater. En demonstrativ konsolidering och ökning av rebelltrupper har inte gjort något stort intryck på den syriska armén. Vem som är huvudmotståndaren, jihadister eller ”normala” rebeller, gör faktiskt ingen skillnad för armén. Styrkornas exakta storlek spelar ingen roll om de handlar separat som i Syrien.
Den viktigaste framgångsfaktorn är militär logistik. För inte så länge sedan hade oppositionen stabila leveranskedjor som dock förstörts av al-Qaidas grupper i Syrien. Resultatet är lätt förutsägbart. Väst har blivit extremt försiktig med att hjälpa oppositionen. Turkiet verkar ha bestämt att följa västländernas exempel.
Den syriska armén är på väg att omringa staden Aleppo. Associated Press korrespondent rapporterar om rebellernas klagomål: vapen och ammunitionsleveranser genom den turkiska gränsen har minskat extremt, eftersom Ankara allt mer är bekymrat över islamiska extremister.
Har den syriska oppositionen någon chans att stoppa offensiven mot Aleppo och i andra riktningar ifall leveranser från Turkiet återupptas? Av allt att döma nej.
Vadim Fersovitj, Rysslands röst