Danmarks nya regering, bestående av liberalkonservativa Venstre, skriver i regeringsgrundlagen att ”Danmark är ett kristet land”. Det har fått Socialdemokraternas Mette Gjerskov att gå i taket. Nu funderar hon på att lämna den danska folkkyrkan. – Det handlar framför allt om att sätta sig emot Danmarks muslimer, säger hon till BT.
Efter varje val skriver den nytillsatta danska regeringen en regeringsgrundlag. Där ska man signalera vilken politik man vill föra under den kommande mandatperioden. När det nytillträdda regeringspartiet Venstre nyligen presenterade sin regeringsgrundlag fick man motta kritik.
I det 36 sidor långa dokumentet finns nämligen en formulering som lyder: ”Danmark är ett kristet land”, något som den nya regeringen anser är viktigt att poängtera. I regeringsunderlaget kan man läsa följande: ”Den evangelisk-lutherska kyrkan har en särstatus som folkkyrka i Danmark. Denna särstatus vill regeringen bevara”
Enligt BT har detta rört upp känslor, framför allt hos den tidigare socialdemokratiske ministern, Mette Gjerskov. – Det är obehagligt att man använder religion som medel för att skapa motsättningar, i stället för att skapa möten mellan människor. Man hade kunnat förstå det om det kom från Kristdemokraterna, men Venstre? Mig veterligen har de själv sagt att man borde hålla religion borta från politiken, säger hon.
Enligt Mette Gjerskov är det tydligt att Venstre är ute efter att skapa motsättningar i samhället. Framför allt anser hon att man med uttalandet opponerar sig mot en viss grupp i samhället.
– Det handlar framför allt om att sätta sig emot Danmarks muslimer, det är ju inte hinduerna man bekymrar sig för. Hela grejen får mig att överväga om jag överhuvudtaget vill vara kvar i Folkkyrkan. Jag känner inte att jag vill använda min religion för att skapa motsättningar, säger hon.
Sedan 2001 har ingen dansk regering, varken borgerlig eller socialdemokratisk, känt sig nödgad att nämna kristendomen i en regeringsgrundlag, och peka ut dess särstatus i landet
Danmarks nya kyrkominister, Bertel Haarder, är dock av en annan åsikt. Han menar att det blir allt viktigare att definiera vad dansk kultur är. – Globaliseringen medför att det finns flera olika kulturer i Danmark. På grund av detta är det viktigt att vi är tydliga när det gäller den danska kulturgrundlagen. Så såg det inte ut för till exempel 15 år sedan, säger han.
-Pettersson läser att Mette Gjerskov tror att det är Danmarks muslimer regeringen markerar mot. Naturligtvis är har hon rätt, men Mette kanske menar att det är lika mycket problem med hinduer, buddister, judar och andra som med muslimer…